Schimmeldiagnostiek

Een schimmelnagel geneest zelden of nooit vanzelf. Wanneer de nagel door een schimmelinfectie is veroorzaakt, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. Mede daarom is behandeling noodzakelijk. Het is belangrijk om eerst vast te stellen of er een schimmel in het spel is en met welke schimmelsoort men te maken heeft. De pedicure met het certificaat Schimmeldiagnostiek is in staat een monster te nemen van de aangedane nagel.  Deze wordt opgestuurd naar het Pathologisch Laboratorium in Leiden. De patholoog stelt vast of er een schimmel aanwezig is en welke.  Naar aanleiding van de uitslag van het laboratorium kan een behandelplan worden opgesteld. Het onderzoek door de patholoog zal worden vergoed door uw zorgverzekeraar.

Schimmeldiagnostiek', 'Heb ik een schimmelnagel of niet?

Schimmelnagels en voetschimmel komen steeds vaker voor. Om u bij de behandeling hiervan beter van dienst te kunnen zijn heb ik (Pedicure) de opleiding schimmeldiagnostiek gevolgd. Met het bijbehorende certificaat is uw pedicure bevoegd om een monster van de schimmel af te nemen en dit in te sturen naar het Leids Cytologisch en Pathologisch Laboratorium. In dit eerste lijns laboratorium wordt het monster onderzocht op schimmelsporen. Binnen enkele dagen heeft uw pedicure de uitslag en een behandeladvies. Omdat het gaat om een specialistisch onderzoek worden de kosten rechtstreeks met uw ziekenfonds verrekend.

Wanneer wordt schimmeldiagnostiek toegepast?

Een van de kenmerken van een schimmelnagel is de kleur meestal wit/geel of bruinig. Maar er zijn meer oorzaken voor een afwijkende verkleuring van de nagels. Zoals: psoriasis, medicijngebruik of interne aandoeningen. Om bij twijfel zekerheid te verkrijgen is de schimmeldiagnostiek toepasbaar.

Moet een schimmelinfectie altijd worden behandeld?

Schimmelinfectie van de nagels begint vaak aan de grote of de kleine teennagel. Dit breidt zich langzaam uit naar de rest van de nagels. De nagelplaat wordt dik en brokkelig en kan loslaten. De nagel groeit niet meer in de lengte maar wordt steeds dikker dit kan pijn of een ingroeiende nagel veroorzaken door de toenemende druk van de schoenen.

Een schimmelinfectie van de huid (dermatomycose)openbaart zich vaak door kloven tussen te tenen. Dit kan behalve pijnlijk ook gevaarlijk zijn, als de infectie een bacteriële infectie wordt, kan uiteindelijk operatieve verwijdering nodig zijn.

Bij beide vormen van schimmelinfectie geldt dat de aandoening besmetttelijk is voor uw omgeving. Dus geldt het advies van uw Pedicure :ALTIJD BEHANDELEN!

Provoet pedicure

ProVoet is de Nederlandse branchevereniging voor pedicures. Alle leden van ProVoet worden verplicht om een door de branche erkend branche diploma te halen. Hierdoor weet u zeker dat uw voeten door een vakkundige voetverzorger behandeld worden!
Lees meer

Verzorgingstips

Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet. U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels.
Lees meer

Schimmeldiagnostiek

Ik als gecertificeerd schimmeldiagnostiek pedicure ben bevoegd om een monster van de schimmel af te nemen. Een patholoog stelt aan de hand van dit monster vast of er een schimmel aanwezig is en welke.
Lees meer